Harde feiten, zachte interpretaties

Jouw verhaal in kaart en op tafel

Grote en kleine gebeurtenissen in het leven maken je tot de persoon die je bent.’Harde feiten, Zachte interpretaties’ is een tool waarmee je jouw levensverhaal kan dirigeren en vormgeven.

Soms is het moeilijk om te praten over lastige gebeurtenissen of weet je niet precies hoe je op dit punt in je leven bent gekomen. Visualiseren helpt je om je gedachten te ordenen en jouw leven in een oogopslag op tafel te krijgen.

Zachte interpretaties ontwikkelt visuele hulpmiddelen waarmee je jouw persoonlijke levensverhaal en dat van je gezin op een toegankelijke manier in kaart kan brengen.

Ontdek thema’s in jouw leven door verbanden te leggen. Gebruik de tool om zelf inzicht te krijgen of om anderen inzicht te geven in jouw verhaal.  Dit biografische paspoort biedt je de mogelijkheden te reflecteren op je levensloop.

 

www.zachteinterpretaties.nl

Discipline
Informatieontwerp
Social design
Concept
Grafisch ontwerp
Infographics
Vorm
Toolkit
Research
Awards
Drempelprijs
2e Onderzoeksprijs

Startpunt van dit onderzoek en project zijn jongeren die opgroeien met een ouder met een psychische stoornis. Zij worden ook wel KOPP-kinderen genoemd. In gesprek met die jong-volwassenen heb ik naar een manier gezocht hoe over zo’n complex onderwerp te communiceren.

Mijn persoonlijke verhaal als uitgangspunt genomen voor mijn afstudeeronderzoek, probeerde ik visueel uit te leggen waarom dit project zo belangrijk is voor mijzelf alsook voor anderen. Door middel van informatie-ontwerp en sociaal design heb ik deze jongeren een stem willen geven.

Soms wordt er binnen een gezin weinig gesproken over de psychische ziekte van een ouder. Er heerst een soort geheimhoudingsplicht. Dit kan het lastig maken om inzicht te krijgen in de gebeurtenissen in jouw leven, en welke invloed dat op je heeft.

Doormiddel van gesprekken met de jongeren en professionals naast literatuuronderzoek is deze tool uitgewerkt. Hierin vind je verschillende mogelijkheden om inzicht te krijgen in jouw familiesituatie. Met behulp van verschillende methodes kun je je eigen verhaal vormgeven en gebeurtenissen, ervaringen en momenten in je leven op een visuele manier in kaart brengen.

Presentatie van Amy Guijt over Zachte Interpretaties tijdens de Dutch Designweek voor de Volkskrant met Jeroen Junte
De toolkit

Dit project wordt verder uitgewerkt, en voor een bredere doelgroep beschikbaar gemaakt. Meer informatie vind je op de website van Zachte Interpretaties.