Een spread uit het boekje 'blind' met een foto van Vincent Bijlo.

Blind geordend

Een tastbare onderzoekspublicatie in print en digitaal

Voor Hybrid Publication van de Willem de Kooning Academie ontwierp Studio Amy Guijt de publicatie ‘blind geordend’.

Blind geordend is het onderzoek van Sophie Dirven met als onderzoeksvraag:

Hoe kunnen de ordeningssystemen van blinden en slechtzienden relevant gemaakt worden voor mensen die behoefte hebben aan structuur in deze overprikkelde maatschappij?

Discipline
Concept
Ontwerp
Productie
Visuals
Vorm
Publicatie
Digitaal platform
In opdracht van 
Willem de Kooning Academie
In samenwerking met
Lucia Dossin
Onderzoek & ontwerp tas
Sophie Dirven
De hybrid publication van boven, zeven boekjes samengehouden door een gevouwen poster.
De poster met instructies voor het maken van een tas wordt neergelegd door een paar handen.

In samenwerking met Lucia Dossin is een digitale en gedrukte publicatie ontwikkeld voor onderzoeksplatform Hybrid Publication van de Willem de Kooning Academie. Hoofddoel van het onderzoek en het ontwerp is om het onderzoek zo toegankelijk mogelijk te maken voor verschillende type lezers. Het is een reflectie van Sophie’s onderzoek door de verschillende behoeftes in acht te nemen van zienden, deels zienden en blinden.

In het ontwerp is rekening gehouden met het volgende: hoog contrast, ruime tekstgrootte, verschillende boekformaten en kleuren, simpele navigatie en toegankelijke content voor schermlezers zijn leidende elementen. De inhoud kan op verschillende formaten en mediums gelezen worden, waarmee lezers informatie tot zich kunnen nemen op een manier die het beste hun past.

Vijf boekjes van 'blind geordend' en de poster, een hand plaatst de boekjes.

De geprinte versie bestaat uit zeven boekjes die bijeen gehouden worden door en papieren omslag. Wanneer de omslag wordt uitgevouwen is de blueprint van de tas zichtbaar.

De digitale versie is in het Nederlands en Engels beschikbaar, in tekst en als luisterboek, ingesproken door Vincent Bijlo. De tekst kan ook gelezen worden in het archief Hybrid Publication. Hier zijn ook voorgaande publicaties te vinden.

De gekleurde boekjes waaieren uit de witte gevouwen poster.
Een spread uit het boekje 'blind' met een foto van Vincent Bijlo.

In de onderzoeksfase hebben we geëxperimenteerd met het idee om een open source apparaat te ontwikkelen die de inhoud van de boek voorleest.

Digitale publicatie

Je leest en luister deze publicatie online.